7 културни забележителности в Сапарева баня

7 културни забележителности в Сапарева баняМноговековната хилядолетна история на Сапарева баня носи и богатия културен живот днес на града. Той се разполага в югозападната част на страната и природа и климат спомагат за развитието на културния туризъм на това място. Наред с множеството минерални извори, с който е известен този край, той има и множество археологическите находки, а местността Кременик, представя историята на цяла една цивилизацията от VI хил. пр. Хр.

 

От годините на Средновековието до днес са съхранени десетки археологическите разкопки. Една голяма част от тях са представени като музейна експозиция от различни епохи на ранния неолит, бронзовата епоха и желязната епоха. За чара и магията, с които е обгърнат този регион допринасят горещите минерални извори. Те от своя страна са предпоставка за подема на селището по времето на римския период. За това свидетелстват и римски бани, крепостни стени, забележителности разположени из различните краища на Сапарева баня и самия център на града.

Една такава експозиция представлява средновековната църква от XIII в. Тя е покрита с подова мозайка от раннохристиянски мотиви. Интерес за туристите представляват възрожденските църкви „Св. Йоан Богослов”, „Св. Георги” от 1853 г., манастир „Св. Стефан” и женският метох. В етно сбирката на “Сапарева баня” могат да се видят предмети, оръдия на труда, дрехи и предмети от бита и културата на минали народи. Културно-историческото богатство на региона представя и десетки паметници на културата обновени по европейски проекти.

Религиозното богатство на туризма се представя от:

Църква „Св. Никола”, която се разполага в град Сапарева баня. На това място може да се зърне красиво оформен парк с множество пейки и алеи. Постройката съществува от XII-XIII век и е реставрирана в 1937 г. Олтарът на „Св. Никола” е издялан от камък в някога съществувалият античен град Германея. Днес църквата е паметник на културата с национално значение. В деня на Никулден, църквата отбелязва и празника си.

Друга поклонническа забележителност представлява църквата “Свети Четиридесет мъченици”. Те се намира на центъра на Сапарева баня. Издигната е през 1859 г. върху мястото на “Свети Четиридесет мъченици”. Конструкцията на сградата е трикорабна каменна сграда. В нея има стенописи от периода 1878-1879 г. Иконостасът е от дърворезба. В църквата се пази и чудотворната икона на Св. Богородица. Денят 9 март е празник на светата обител.

Интерес за туристите на Сапарева баня представлява и манастир „Св. Архангел Михаил”. Намира се на 1,5 км. от село Сапарево, в полите на Рила планина. Съществува от втората половина на XV в., а към момента от него могат да се видят една част от стените на южната част и останалите, издигнати през годините на Възраждането. Съществуват данни, че някога манастирът е бил храм, скит или метох.

7 културни забележителности в Сапарева баня2В околността на Сапарева баня, село Ресилово се намира манастир “Покров на Пресвета Богородица”. Той е на 1.5 км от село Ресилово и представлява внушителна постройка, която може да се зърне от град Сапарева баня и от град Дупница. Манастирът представлява женска обител и съхранява предмети от различни периоди. Храмовият празник се чества на 1 октомври.

В село Сапарево се намира и друга небезизвестна църква „Успение на Св. Богородица”. За нея се разказва легенда, според която жената на султана заболяла тежко и никой и нищо не можело да я излекува. Един път султанската жена сънувала църква на хълма на непознато село и разказала това на султана. Тогава той наредил такава да бъде издигната в село Сапарево. Църквата била наречена „Успение на Св. Богородица”, имала си своя камбанария и часовник. Султанската жена оздравяла, за украсяването на иконите били използвани уменията на известни дърворезбари, майстори и художници. Църквата чества своя празник и до днес на 15 август.

Църква „Св. ВМЧК. Георги Победоносец” се намира в квартал Гюргево, в град Сапарева баня. Характерно за нея е, че е вкопана под земята. Типична е за времето на османското владичество, когато българите търсели убежище от турските поробители. Църквата е уникална по своята същност с дървената си архитектура и всичко това я превръща в културен паметник, ценен за българското наследство.

Друга културна забележителност в квартал Гюргево е манастир „Свети Стефан”, на 3 км. от Сапарева баня. Намира се на десния бряг на река Джерман и до рида Джуганица. Много пъти по времето на османско владичество е опожаряван, а след това възстановяван. В околността до Манастира се намира аязмото, популярна с лечебните води.