6 причини, за да посетите Рила планина и да отседнете в Сапарева баня

6 причини, за да посетите Рила планина и да отседнете в Сапарева баня

Независимо от сезона на годината, време за почивка винаги трябва да се намира, а когато то е съчетано с микс от възможности, то релакса и пренастройката към позитивно ще са още по-силни.

Предлагаме ви разходка до Сапарева баня и поне 6 причини, които да ви убедят в добрия избор.

Минералната вода на Сапарева баня се слави с чудодейната си сила да лекува още от древни времена. Казват, че сапаревската минерална вода е безцветна, бистра, хипертермална притежава мирис на сероводород, а температура е цели 103 °C, което оправдава твърдението, че в нея може да се сври яйце. В състава на минералната Сапарева вода има хидрокарбонати, сулфатно-натрий, флуорна е и съдържа силициев и сулфиден състав. Благодарение на сероводорода, който достига 15,5 mg/l, спомага успешното лекуване на заболявания:

Лечебната сила на минералния гейзер на Сапарева баня – минералните води на този край носят популярността си години наред. Доказано е, че тя лекува множество проблеми на кости, дихателни пътища, кожни заболявания и спомага за пълно възстановяване на жизнените сили и енергия.

Религии, традиции и църкви в Сапарева баня – в региона на Сапарева баня и селата около него има голям брой малки и по-големи църкви, храмове, параклиси, манастири. В този регион на страната местното население изповядва основно източното православие.

Забележителности и еко туризъм – регионът на Сапарева баня се слави с възможностите за поклоннически туризъм, еко туризъм, СПА процедури и десетки културни и исторически места за разглеждане. Сред най-посещаваните мета са църква „Свети Никола“; Възрожденска църква „Свети Георги“ в квартал Гюргево; Възрожденска църква „Свети Четиридесет мъченици“ до самия центъра на града; Паметник на загиналите в Отечествената война; Гейзерът в Сапарева баня; Водопадът до село Овчарци.

Туризмът в региона на Сапарева баня се обуславя като предимно планински релеф, има множество стръмни склонове в Кабулския дял от северозападната част на планина Рила. Красотата на пейзажите в тази част е подсилена от реки Джерман и Горица. Недалеч от тях се намират и Седемте рилски езера, които са едни от 100-те обекта с национално значение за туризма на страната.

Известни хора от Сапарева баня – освен с минералните лечебни води, Сапарева баня предлага чудесна възможност за опознаване културата, бита и историята на местността. Известни личности от Сапарева баня са живели, както в миналото, така и в настоящето. Сред тях са Радка Попова – българската биатлонистка и Флавий Велизарий, византийски генерал от периода (505–565) и много други музиканти, професори, спортисти.

6 причини, за да посетите Рила планина и да отседнете в Сапарева баня2