3 любопитни факти за минералния гейзер на Сапарева баня

3 любопитни факти за минералния гейзер на Сапарева баня
Германия, така наричали в древни времена Сапарева баня.

Днес  това място е популярна туристическа дестинация, СПА център, известен с лековити минерални извори. Според приказките, които се носят за това място водата, освен, че е най-горещата по света в нея можело да се свари яйце.

На самият център в град Сапарева баня се намира минерален гейзер. Той е единствен по рода си за територията на цяла Европа. Някой твърдят, че той се съревновава с гейзерите на Исландия. За всеки, които не разполага с време и средства да посети далечната и чужда дестинация, то равноправен заместител е Сапарева баня.

В минералният гейзер водата достига 103 градуса и идва директно от земните недра. Струйките й биват изхвърляни периодично на всеки шест секунди образувайки чудно красиви форми. От падащата топла вода се издигат облаци пара, които създават усещане за изкуство на майстор художник. Освен с прелестта и чара си водата омайва с вълшебния състав. Те са богати на минерали, мирише на сяра и е много здравословна.

В сърцевината на гейзера има малък басейн, където водата се охлажда. В басейна уморени и жадни пътници отпивали вода в миналото, преди да продължат по пътя си, а днес малки дечица пляскат с крачета и се радват на цялата картина.

Само на няколко метра от минералния гейзер на Сапарева баня се намира парк с чешми и пейки. От чучурите на шадравани и чешми блика също тонове вода.

Някои местни разказват какви ли не истории от миналото. Според думите им в толкова топла вода могат да се варят не само яйца, но и други продукти. Така и местните се препитавали и радвали на ценното си богатство в миналото, когато липсвали съвременни технологии и електрически уреди.

Днес не едно е мястото от, където човек може да си наточи от чудната и прословута минерална вода. Има поставени и монтирани много сонди, които теглят директно от извора, а това е чудо, както за традиционно живеещите, така и за туристите.

Не по-малко любопитен звучи и факта, че хората от Сапарева баня отглеждат с лековитата минерална вода и зеленчуците си. Те пръскат листата и почвата в градината, за да бъдат по здравословни, по-вкусни и по-защитени плодовете и зеленчуците им. Някои дори се шегуват, че този метод е измислен от тях и това е най-добрият начин за екологично земеделие. Навярно сте чували за биоземеделието. Е, тук става дума за нещо подобно. Полети с минерална лековита вода, природните продукти не се нуждаят от изкуствено наторяване, нито от химикали срещу вредители. По подобен метод дори са измислени системи за „капково поливане”, а предимството на минералната вода е и, че няма опасност да натрупа котлен камък и варовик, поради мекотата и естествения й състав.

Друг не по-малко изумяващ факт за чудодейната минерална вода на Сапарева баня е, че лекува очни заболявания. Според десетки твърдения тя помага на хората да се справят с проблеми със зрението.

Самото име на Сапарева баня, някога било Германия. Произхожда от „варм”, което значи топлата минерална вода.

Само миг в Сапарева баня може да пренесе всекиго към идеята за вечността, да събуди сетивата и да предаде неописуема сила. Едно пълно прераждане, обещава почивка в Сапарева баня.