20 забележителности в община Сапарева баня

Съществуват чудни места из малката ни родина, които могат да накарат и „Царя“ да се отбие от пътя и на които да се полюбува. Съществуват омайни красоти, природни феномени и множество обекти, които си заслужава да се видят поне един път в живота. Едно от чудесните места за почивка, отмора, релакс и възстановяване на жизнените сили е Сапарева баня. 20 забележителности в община Сапарева баняИ ако не единствено заради лечебните му минерални води сте се запитали към този край, то добре е да имате списък и с някои от туристическите места, в Сапарева Баня и околността, които да посетите и разгледате. Ето и една част от най-популярните сред тях:
20 забележителности в община Сапарева баня2

Седемте рилски езера – намират се в Северозападните части на Рила планина и е на повече от 2 хил. м. надморска височина. Те имат ледников произход. Те са сред най-посещаваните туристически места и един от Стоте национални обекта на страната с културно и историческо значение. Седемте рилски езера се намират в Дамгския дял. Едно от езерата, носещо името Долно езеро дава началото и на историческата река Джерман.

Минерален извор гейзерът на Сапарева баня съществува от 1957 г., а от него се добива най-топлата минерална вода в света. Някога от него са бликали над 26,34 л./сек., чиято температура е достигала повече от 102 градуса.
В Сапарева баня се намира църквата Свети Никола, която съществува от 12 – 13 в. Намира се точно в центъра на града.
Уникален по своята същност е резерват Скакавица, заедно с водопад Скакавица. Той е част от собствеността на Сапарева баня от 1968 г. и представлява типичен горски резерват. Намира се на 1850-2050 м. В резервата се разполага и най-високият водопад Скакавицa.
20 забележителности в община Сапарева баня3Овчарченски водопад е един 7 – те водопада на река “Горица” намира се около село Овчаревци.
Манастир Покров на Пресвета Богородица “Покров богородичен” е в северозападната част на подножието на Рила планина и само на 1.5 км от село Ресилово. Представлява внушителна постройка от манастира се виждат от град Дупница и Сапарева баня.
Паничище е курортното село, разположено само на 20 минути път с автомобил от самия град Сапарева баня. На това място може да се разгледа и Национален парк Рила.20 забележителности в община Сапарева баня4

Сред най-известните туристически маршрути започващи от Сапарева баня са:
Църква Свети Георги разположена в кв. Гьоргево на Сапарева баня и храм св. Георги Победоносец, находящ се в кв. Гюргево. Издигнат от 1839-1840 г. и вкопана е в земята . под 1,1 м. дълбочина той е бранел от османското владичество.
Църква Свети Четиридесет мъченици също се намира на центъра на Сапарева баня. Тя съществува от 1859 г., а името й идва от Свети Четиридесет мъченици Севастийски.
Сапаревобански манастир „Свети Стефан“ е в Северозападна Рила до самия рид Джоганица. Той се разполага от дясната страна на река Джерман и само на 3 км югоизточно от град Сапарева баня.
До село Ресилово е манастир “Покров на Пресвета Богородица”. Той е изцяло женски манастири и един от малкото функциониращи в България днес. Постройката му се намира в гората и над селото.
20 забележителности в община Сапарева баня5В село Ресилово се намира и църквата “Св. Никола” от 1853 г. Тя е издигната в борбата за независимост по време на Възраждането.
В село Сапарево от край време съществува традиция за типично българско подбалканско село, почитащо и спазващо законите на православната християнска религия.
Само на километър и от село Сапарево се намира храмът „Св. Архангел Михаил“. Тя е сгушена в Рила планина и съществува от края на XV в.
Около село Сапарево се издига и църква Успение Богородично. Тя е Възрожденска църква от периода 1861-1864 г.
В самото село Сапарево се намира параклис “Свети Георги”, а на 2 км. него са шосето – Дупница-Самоков.
Параклис Света Троица също се свързва с името на село Сапарева, което е в община Сапарева баня. Параклисът е само на 2 км. от селото в югоизточна посока, а недалеч от него се разполага и манастира “Св.Архангел Михаил”.
И като стана дума за толкова много параклиси, нека не пропускаме и параклиси „Свети Илия“; параклис “Свети свети Петър и Павел”.
Черквите „Св. Йоан Богослов“ до село Овчарци, която представлява възрожденската архитектура останала от 19 век. 20 забележителности в община Сапарева баня6Черквичка “Св. Богородица” в района на късно градище и много други поклоннически и туристически обекти.
Едни от най-очарователните места в страната са именно в региона на Рила планина, а Сапарева баня очарова своите гости не само с великолепието и миска от природни води, но и с лечебната, чудотворна сила на своите минерални извори.