Събития и празници


 

м.ЯНУАРИ

 

 • Сурвакари и кукерски игри

Провеждат се ежегодно на 1 януари и бележат началото на новата година. За празника малките деца предварително си набавят дрянови пръчки – суровиски, и с тях рано сутрин сурвакат по гърба първо своите близки с пожелание за здраве и плодородна година, а след това тръгват по групи, да споделят радостта в съседските къщи. Младежите, също на групи, обикалят къщите и изпълняват кукерски игри. Кукерите носят собственоръчно изработени големи маски, завършващи най-често с животински рога, облечени са в животински кожи и традиционни народни костюми. Във всяка група има по една „невеста”, един „младоженец” и различни персонажи, които изпълняват своеобразно обредно представление под звуците на пародиен оркестър през целия път и пред всяка къща, която посещават. Срещу това представление плашилата (кукерите) получават дарове и биват добре почерпвани с вино.
В ново време сурвакарските групи и плашилата (кукерите) тръгват от центъра на Сапарева баня и обикалят града, като изпълняват своята комична, но жизнерадостна програма, символизираща победата на доброто и прогонването на злото с настъпването на новата година. Най-колоритните групи и най-оригиналните маски получават отличия и награди.


 

м.ФЕВРУАРИ / МАРТ

 • Тодоровден (Кушия)
  Празнува се 40 дни преди Великден. На Тодоровден по стара традиция става надбягването с коне. Обичаят е много стар и въплъщава в себе си както най-древни представи от времето на траките за почитане на конника като митичен герой и върховно божество, така и преживелици от воинските традиции на прабългарите, прочути с уменията си като превъзходни конници. Състезанието се организира в съботата след Сирни заговезни на градския стадион в Сапарева баня.

 

м.АПРИЛ / МАЙ

 • Великден – най-семейният празник, Нека го посрещнем както подобава! Великден е денят на Христовото Възкресение.
 • Гергьовден
  Всяка година на 6 май, Гергьовден, в квартал Гюргево на град Сапарева баня става голям събор. Прави се курбан за здраве. Съборът съвпада с патронния празник на църквата. Св. Георги се почита от народа като покровител на пастирите и на земеделието, но сред българите Гергьовден се празнува и като Ден на храбростта и на българското войнство.
 • Ден на славянската писменост
  Всяка година на 24 май, в деня на светите братя Кирил и Методий, по инициатива на училищата и читалищата в Сапарева баня и в селата Сапарево, Овчарци и Ресилово се отбелязва най-тържествено Денят на славянската писменост, на българската просвета и култура с шествия и песни. Училищата се окичват с венци и цветя.

 

м.АВГУСТ

 • Високопланински екопробег „Паничище”
  Организира се всяка година в последната седмица на август. Маршрута е от Сапарева баня до Паничище.
 • Събор „Св. Богородица”
  Провежда се всяка година на 15 август като традиционен общоградски събор в присъствието на много гости и от други места на страната. Две църкви, един манастир и няколко параклиса в общината са посветени на Божията майка. На този ден празнуват и всички селища в общината с курбани, по стар български обичаи, които се варят в големи казани и се раздават на енориашите. Курбанът се приготвя по специална старинна рецепта.
 • Празника на дъновистите – Бялото братство
  Провежда се всяка година на 19 август, край езерото Бъбрека в района на Седемте рилски езера.
 • фолклорен фестивал Нестия – Сапарева баня

Провеждат се 16-19 Август, като всяка година предварително бива съобщавана дата.


 

м.ОКТОМВРИ

 • Събор на манастира „Св. Богородица”
  Всяка година на 1 октомври в манастира „Покров на Пресвета Богородица” край Ресилово се провежда голям събор, на който пристигат много гости от цялата околност и от страната.

 

м.НОЕМЕМВРИ

 • Ден на народните будители
  Отбелязва се на 1 ноември във всички селища на общината. Главен организатор е читалище „Просветен лъч”. На този ден се изнасят беседи и лекции за българските народни будители и се организират срещи с творци.

 

м.ДЕКЕМВРИ

 • Коледа
  Във всички селища на общината училищата и читалищата организират на 24 и 25 декември коледни тържества и възпроизвеждат народния обичай коледуване. Както навсякъде, така и при нас се опитваме да запазим духа на празника, традициите и коледното настроение. Особен интерес предизвикват кукерските празници след новогодишната нощ – 1 януари.