7 културни забележителности в Сапарева баня

7 културни забележителности в Сапарева баняМноговековната хилядолетна история на Сапарева баня носи и богатия културен живот днес на града. Той се разполага в югозападната част на страната и природа и климат спомагат за развитието на културния туризъм на това място. Наред с множеството минерални извори, с който е известен този край, той има и множество археологическите находки, а местността Кременик, представя историята на цяла една цивилизацията от VI хил. пр. Хр.

 

От годините на Средновековието до днес са съхранени десетки археологическите разкопки. Една голяма част от тях са представени като музейна експозиция от различни епохи на ранния неолит, бронзовата епоха и желязната епоха. За чара и магията, с които е обгърнат този регион допринасят горещите минерални извори. Те от своя страна са предпоставка за подема на селището по времето на римския период. За това свидетелстват и римски бани, крепостни стени, забележителности разположени из различните краища на Сапарева баня и самия център на града.

Една такава експозиция представлява средновековната църква от XIII в. Тя е покрита с подова мозайка от раннохристиянски мотиви. Интерес за туристите представляват възрожденските църкви „Св. Йоан Богослов”, „Св. Георги” от 1853 г., манастир „Св. Стефан” и женският метох. В етно сбирката на “Сапарева баня” могат да се видят предмети, оръдия на труда, дрехи и предмети от бита и културата на минали народи. Културно-историческото богатство на региона представя и десетки паметници на културата обновени по европейски проекти.

Религиозното богатство на туризма се представя от:

Църква „Св. Никола”, която се разполага в град Сапарева баня. На това място може да се зърне красиво оформен парк с множество пейки и алеи. Постройката съществува от XII-XIII век и е реставрирана в 1937 г. Олтарът на „Св. Никола” е издялан от камък в някога съществувалият античен град Германея. Днес църквата е паметник на културата с национално значение. В деня на Никулден, църквата отбелязва и празника си.

Друга поклонническа забележителност представлява църквата “Свети Четиридесет мъченици”. Те се намира на центъра на Сапарева баня. Издигната е през 1859 г. върху мястото на “Свети Четиридесет мъченици”. Конструкцията на сградата е трикорабна каменна сграда. В нея има стенописи от периода 1878-1879 г. Иконостасът е от дърворезба. В църквата се пази и чудотворната икона на Св. Богородица. Денят 9 март е празник на светата обител.

Интерес за туристите на Сапарева баня представлява и манастир „Св. Архангел Михаил”. Намира се на 1,5 км. от село Сапарево, в полите на Рила планина. Съществува от втората половина на XV в., а към момента от него могат да се видят една част от стените на южната част и останалите, издигнати през годините на Възраждането. Съществуват данни, че някога манастирът е бил храм, скит или метох.

7 културни забележителности в Сапарева баня2В околността на Сапарева баня, село Ресилово се намира манастир “Покров на Пресвета Богородица”. Той е на 1.5 км от село Ресилово и представлява внушителна постройка, която може да се зърне от град Сапарева баня и от град Дупница. Манастирът представлява женска обител и съхранява предмети от различни периоди. Храмовият празник се чества на 1 октомври.

В село Сапарево се намира и друга небезизвестна църква „Успение на Св. Богородица”. За нея се разказва легенда, според която жената на султана заболяла тежко и никой и нищо не можело да я излекува. Един път султанската жена сънувала църква на хълма на непознато село и разказала това на султана. Тогава той наредил такава да бъде издигната в село Сапарево. Църквата била наречена „Успение на Св. Богородица”, имала си своя камбанария и часовник. Султанската жена оздравяла, за украсяването на иконите били използвани уменията на известни дърворезбари, майстори и художници. Църквата чества своя празник и до днес на 15 август.

Църква „Св. ВМЧК. Георги Победоносец” се намира в квартал Гюргево, в град Сапарева баня. Характерно за нея е, че е вкопана под земята. Типична е за времето на османското владичество, когато българите търсели убежище от турските поробители. Църквата е уникална по своята същност с дървената си архитектура и всичко това я превръща в културен паметник, ценен за българското наследство.

Друга културна забележителност в квартал Гюргево е манастир „Свети Стефан”, на 3 км. от Сапарева баня. Намира се на десния бряг на река Джерман и до рида Джуганица. Много пъти по времето на османско владичество е опожаряван, а след това възстановяван. В околността до Манастира се намира аязмото, популярна с лечебните води.

20 забележителности в община Сапарева баня

Съществуват чудни места из малката ни родина, които могат да накарат и „Царя“ да се отбие от пътя и на които да се полюбува. Съществуват омайни красоти, природни феномени и множество обекти, които си заслужава да се видят поне един път в живота. Едно от чудесните места за почивка, отмора, релакс и възстановяване на жизнените сили е Сапарева баня. 20 забележителности в община Сапарева баняИ ако не единствено заради лечебните му минерални води сте се запитали към този край, то добре е да имате списък и с някои от туристическите места, в Сапарева Баня и околността, които да посетите и разгледате. Ето и една част от най-популярните сред тях:
20 забележителности в община Сапарева баня2

Седемте рилски езера – намират се в Северозападните части на Рила планина и е на повече от 2 хил. м. надморска височина. Те имат ледников произход. Те са сред най-посещаваните туристически места и един от Стоте национални обекта на страната с културно и историческо значение. Седемте рилски езера се намират в Дамгския дял. Едно от езерата, носещо името Долно езеро дава началото и на историческата река Джерман.

Минерален извор гейзерът на Сапарева баня съществува от 1957 г., а от него се добива най-топлата минерална вода в света. Някога от него са бликали над 26,34 л./сек., чиято температура е достигала повече от 102 градуса.
В Сапарева баня се намира църквата Свети Никола, която съществува от 12 – 13 в. Намира се точно в центъра на града.
Уникален по своята същност е резерват Скакавица, заедно с водопад Скакавица. Той е част от собствеността на Сапарева баня от 1968 г. и представлява типичен горски резерват. Намира се на 1850-2050 м. В резервата се разполага и най-високият водопад Скакавицa.
20 забележителности в община Сапарева баня3Овчарченски водопад е един 7 – те водопада на река “Горица” намира се около село Овчаревци.
Манастир Покров на Пресвета Богородица “Покров богородичен” е в северозападната част на подножието на Рила планина и само на 1.5 км от село Ресилово. Представлява внушителна постройка от манастира се виждат от град Дупница и Сапарева баня.
Паничище е курортното село, разположено само на 20 минути път с автомобил от самия град Сапарева баня. На това място може да се разгледа и Национален парк Рила.20 забележителности в община Сапарева баня4

Сред най-известните туристически маршрути започващи от Сапарева баня са:
Църква Свети Георги разположена в кв. Гьоргево на Сапарева баня и храм св. Георги Победоносец, находящ се в кв. Гюргево. Издигнат от 1839-1840 г. и вкопана е в земята . под 1,1 м. дълбочина той е бранел от османското владичество.
Църква Свети Четиридесет мъченици също се намира на центъра на Сапарева баня. Тя съществува от 1859 г., а името й идва от Свети Четиридесет мъченици Севастийски.
Сапаревобански манастир „Свети Стефан“ е в Северозападна Рила до самия рид Джоганица. Той се разполага от дясната страна на река Джерман и само на 3 км югоизточно от град Сапарева баня.
До село Ресилово е манастир “Покров на Пресвета Богородица”. Той е изцяло женски манастири и един от малкото функциониращи в България днес. Постройката му се намира в гората и над селото.
20 забележителности в община Сапарева баня5В село Ресилово се намира и църквата “Св. Никола” от 1853 г. Тя е издигната в борбата за независимост по време на Възраждането.
В село Сапарево от край време съществува традиция за типично българско подбалканско село, почитащо и спазващо законите на православната християнска религия.
Само на километър и от село Сапарево се намира храмът „Св. Архангел Михаил“. Тя е сгушена в Рила планина и съществува от края на XV в.
Около село Сапарево се издига и църква Успение Богородично. Тя е Възрожденска църква от периода 1861-1864 г.
В самото село Сапарево се намира параклис “Свети Георги”, а на 2 км. него са шосето – Дупница-Самоков.
Параклис Света Троица също се свързва с името на село Сапарева, което е в община Сапарева баня. Параклисът е само на 2 км. от селото в югоизточна посока, а недалеч от него се разполага и манастира “Св.Архангел Михаил”.
И като стана дума за толкова много параклиси, нека не пропускаме и параклиси „Свети Илия“; параклис “Свети свети Петър и Павел”.
Черквите „Св. Йоан Богослов“ до село Овчарци, която представлява възрожденската архитектура останала от 19 век. 20 забележителности в община Сапарева баня6Черквичка “Св. Богородица” в района на късно градище и много други поклоннически и туристически обекти.
Едни от най-очарователните места в страната са именно в региона на Рила планина, а Сапарева баня очарова своите гости не само с великолепието и миска от природни води, но и с лечебната, чудотворна сила на своите минерални извори.

 

6 причини, за да посетите Рила планина и да отседнете в Сапарева баня

6 причини, за да посетите Рила планина и да отседнете в Сапарева баня

Независимо от сезона на годината, време за почивка винаги трябва да се намира, а когато то е съчетано с микс от възможности, то релакса и пренастройката към позитивно ще са още по-силни.

Предлагаме ви разходка до Сапарева баня и поне 6 причини, които да ви убедят в добрия избор.

Минералната вода на Сапарева баня се слави с чудодейната си сила да лекува още от древни времена. Казват, че сапаревската минерална вода е безцветна, бистра, хипертермална притежава мирис на сероводород, а температура е цели 103 °C, което оправдава твърдението, че в нея може да се сври яйце. В състава на минералната Сапарева вода има хидрокарбонати, сулфатно-натрий, флуорна е и съдържа силициев и сулфиден състав. Благодарение на сероводорода, който достига 15,5 mg/l, спомага успешното лекуване на заболявания:

Лечебната сила на минералния гейзер на Сапарева баня – минералните води на този край носят популярността си години наред. Доказано е, че тя лекува множество проблеми на кости, дихателни пътища, кожни заболявания и спомага за пълно възстановяване на жизнените сили и енергия.

Религии, традиции и църкви в Сапарева баня – в региона на Сапарева баня и селата около него има голям брой малки и по-големи църкви, храмове, параклиси, манастири. В този регион на страната местното население изповядва основно източното православие.

Забележителности и еко туризъм – регионът на Сапарева баня се слави с възможностите за поклоннически туризъм, еко туризъм, СПА процедури и десетки културни и исторически места за разглеждане. Сред най-посещаваните мета са църква „Свети Никола“; Възрожденска църква „Свети Георги“ в квартал Гюргево; Възрожденска църква „Свети Четиридесет мъченици“ до самия центъра на града; Паметник на загиналите в Отечествената война; Гейзерът в Сапарева баня; Водопадът до село Овчарци.

Туризмът в региона на Сапарева баня се обуславя като предимно планински релеф, има множество стръмни склонове в Кабулския дял от северозападната част на планина Рила. Красотата на пейзажите в тази част е подсилена от реки Джерман и Горица. Недалеч от тях се намират и Седемте рилски езера, които са едни от 100-те обекта с национално значение за туризма на страната.

Известни хора от Сапарева баня – освен с минералните лечебни води, Сапарева баня предлага чудесна възможност за опознаване културата, бита и историята на местността. Известни личности от Сапарева баня са живели, както в миналото, така и в настоящето. Сред тях са Радка Попова – българската биатлонистка и Флавий Велизарий, византийски генерал от периода (505–565) и много други музиканти, професори, спортисти.

6 причини, за да посетите Рила планина и да отседнете в Сапарева баня2

3 любопитни факти за минералния гейзер на Сапарева баня

3 любопитни факти за минералния гейзер на Сапарева баня
Германия, така наричали в древни времена Сапарева баня.

Днес  това място е популярна туристическа дестинация, СПА център, известен с лековити минерални извори. Според приказките, които се носят за това място водата, освен, че е най-горещата по света в нея можело да се свари яйце.

На самият център в град Сапарева баня се намира минерален гейзер. Той е единствен по рода си за територията на цяла Европа. Някой твърдят, че той се съревновава с гейзерите на Исландия. За всеки, които не разполага с време и средства да посети далечната и чужда дестинация, то равноправен заместител е Сапарева баня.

В минералният гейзер водата достига 103 градуса и идва директно от земните недра. Струйките й биват изхвърляни периодично на всеки шест секунди образувайки чудно красиви форми. От падащата топла вода се издигат облаци пара, които създават усещане за изкуство на майстор художник. Освен с прелестта и чара си водата омайва с вълшебния състав. Те са богати на минерали, мирише на сяра и е много здравословна.

В сърцевината на гейзера има малък басейн, където водата се охлажда. В басейна уморени и жадни пътници отпивали вода в миналото, преди да продължат по пътя си, а днес малки дечица пляскат с крачета и се радват на цялата картина.

Само на няколко метра от минералния гейзер на Сапарева баня се намира парк с чешми и пейки. От чучурите на шадравани и чешми блика също тонове вода.

Някои местни разказват какви ли не истории от миналото. Според думите им в толкова топла вода могат да се варят не само яйца, но и други продукти. Така и местните се препитавали и радвали на ценното си богатство в миналото, когато липсвали съвременни технологии и електрически уреди.

Днес не едно е мястото от, където човек може да си наточи от чудната и прословута минерална вода. Има поставени и монтирани много сонди, които теглят директно от извора, а това е чудо, както за традиционно живеещите, така и за туристите.

Не по-малко любопитен звучи и факта, че хората от Сапарева баня отглеждат с лековитата минерална вода и зеленчуците си. Те пръскат листата и почвата в градината, за да бъдат по здравословни, по-вкусни и по-защитени плодовете и зеленчуците им. Някои дори се шегуват, че този метод е измислен от тях и това е най-добрият начин за екологично земеделие. Навярно сте чували за биоземеделието. Е, тук става дума за нещо подобно. Полети с минерална лековита вода, природните продукти не се нуждаят от изкуствено наторяване, нито от химикали срещу вредители. По подобен метод дори са измислени системи за „капково поливане”, а предимството на минералната вода е и, че няма опасност да натрупа котлен камък и варовик, поради мекотата и естествения й състав.

Друг не по-малко изумяващ факт за чудодейната минерална вода на Сапарева баня е, че лекува очни заболявания. Според десетки твърдения тя помага на хората да се справят с проблеми със зрението.

Самото име на Сапарева баня, някога било Германия. Произхожда от „варм”, което значи топлата минерална вода.

Само миг в Сапарева баня може да пренесе всекиго към идеята за вечността, да събуди сетивата и да предаде неописуема сила. Едно пълно прераждане, обещава почивка в Сапарева баня.